Groenestraatskerk wordt voor één dag rood

De kerk aan de Groenestraat in Nijmegen wordt woensdag 24 november 2021 ’s avonds rood aangelicht. Net als honderden andere kerken wereldwijd en tientallen kerken en andere gebouwen in Nederland doet de kerk mee aan de actie #RedWednesday. Met deze actie vraagt de parochie Heilige Drie-eenheid samen met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) aandacht voor vrijheid van godsdienst en de vervolging van met name de christenen. 

De parochie Heilige Drie-eenheid doet mee aan #RedWednesday®, een internationale campagne van de stichting Kerk in Nood, om bewustzijn te creëren voor het mensenrecht op vrijheid van godsdienst. Maar liefst 67% van de wereldbevolking leeft in landen waar ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid voorkomen. Christenen, in veel landen een minderheid, hebben hier in het bijzonder mee te maken.

Hoewel er ook lichtpuntjes zijn, is Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood, bezorgd over de tendens: “Wat het betekent om geen godsdienstvrijheid te hebben, ervaren veel mensen elders in de wereld dagelijks. Voor ons, in een land met grote vrijheden, is het nauwelijks voorstelbaar wat het ontbreken van dit mensenrecht met hen doet. Door de coronapandemie zijn we in Nederland nu minder vrij geweest dan we gewend zijn; misschien dat we hun lijden daardoor iets beter kunnen begrijpen. Laat het een impuls te zijn om ons voor wereldwijde godsdienstvrijheid in te zetten!”

In 2020 werden met #RedWednesday® ruim 400 miljoen mensen bewust gemaakt van de wereldwijd afnemende vrijheid om te geloven. Met #RedWednesday roept Kerk in Nood op tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen. Het pastorale team van de lokale parochie vindt het belangrijk dat de Groenestraatskerk meedoet met #RedWednesday. 

Ook wordt in deze kerk een Vesperdienst gevierd voor mensen die om hun geloof worden vervolgd én voor hun vervolgers. Deze begint woensdag 24 november om 19.00 uur. Om 19.30 uur volgt een online mini-conferentie waarbij deelnemers aan @RedWednesday® in heel Nederland met elkaar in verbinding worden gesteld.

Over de kerk: De Groenestraatkerk heet officieel de Heilige Antonius van Padua-Sint Annakerk. De kerktoren van 56 meter (na de toren van de Stevenskerk de hoogste kerktoren van Nijmegen) is een belangrijk herkenningspunt in de wijken Hazenkamp en Willemskwartier. Tot de parochie Heilige Drie-eenheid behoort een groot deel van Nijmegen (Nijmegen-Midden en -Zuid), Heilig Landstichting, Berg en Dal en Malden.

Kijk voor meer informatie RedWednesday en over de wereldwijde situatie en de ontwikkelingen ten aanzien van godsdienstvrijheid op redwednesday.nl 

Meer nieuws

Overweging, 28 november, 1e zondag Advent C 2021 door pastoor Jacques Grubben.

In de afgelopen tijd las ik een roman met als […]

Maatregelen om rekening mee te houden voor en tijdens de Vieringen i.v.m. de Corona-pandemie

Een kort overzicht van de maatregelen die door de regering, […]

Interview Streekomroep RN7met pastoor Jacques Grubben over Red Wednesday

De kerk aan de Groenestraat in Nijmegen werd woensdag 24 […]

Paus Franciscus over ‘De zaligsprekingen van de bisschop’

Zalig de bisschop die van armoede en vrijgevigheid zijn levensstijl […]

Preek voor Christus Koning 2021, Cenakelkerk

Preek voor Christus Koning  2021            […]