Hoop blijven houden in goede en in slechte tijden, een boodschap voor 2021 van de broeders van Taize met het thema ‘De Europese Pelgrimage van vertrouwen’ (digitale ontmoeting).

Ieder jaar houden de broeders van de Oecumenische Gemeenschap van Taizé een ontmoeting in een van de Europese steden, tussen kerst en Oud-Nieuwjaar. Gemiddeld komen er zo’n dertigduizend jongeren op af buiten de families die als gastgezinnen optreden in de betreffende stad. Het is een waar feest om dit mee te maken, een feest van echte oecumenische ontmoeting in eenheid. Dit jaar is deze pelgrimage geheel digitaal vanwege de Coronapandemie.

Een boodschap voor 2021 vanuit Taize van broeder Alois, de prior van Taizé, zoals hij er ieder jaar een schrijft voor de deelnemers en anderen…

De mensheid is altijd weer in staat om nieuwe wegen te vinden dankzij die ontelbare vrouwen en mannen die zichzelf geven zonder te bedenken wat het kost. Zelfs in tijden van onrust en onzekerheid.

De afgelopen jaren hebben veel jonge mensen hun zorgen over de toekomst met ons gedeeld: welke hoop kan ons richting geven; waarop kunnen we vertrouwen als alles zo onzeker is? Of, een vraag die nog dieper gaat: wat is de moeite waard om voor te leven? Er zijn ook andere stemmen, die zeggen: we moeten ons niet laten ontmoedigen en oog hebben voor tekenen van hoop.1

(1) Als antwoord op deze boodschap voor 2021 nodigen we jongeren tussen 15 en 35 jaar uit om zelf te komen met concrete voorbeelden van deze tekenen van hoop. Welke initiatieven of mensen zijn een teken van hoop voor mij? De komende maanden zullen deze reacties in verschillende formats worden gepubliceerd: teksten, video’s, podcasts, enz. Schrijf je reactie naar: solidarity@taize.fr.

Oog hebben voor tekenen van hoop

In deze huidige coronatijd zien we in grote delen van de wereld een toenemende onzekerheid. Dat vraagt om moedige politieke besluitvorming, maar solidariteit en vriendschap tussen mensen zijn net zo hard nodig. Veel mensen willen een ander graag helpen. Hun vrijgevigheid herinnert ons eraan dat als we elkaar helpen er een weg naar de toekomst wordt geopend.

En zo veel jonge mensen besteden hun energie om ons gemeenschappelijk huis,de aarde, te redden. Overal ontstaan nieuwe initiatieven, en al bieden zij niet direct het antwoord op het klimaatprobleem, dan nog stellen ze ons nu al in staat om de weg in te slaan naar een levenswijze met meer respect voor het milieu.1 Voor gelovigen is de aarde een geschenk dat God ons heeft toevertrouwd om ervoor te zorgen.

Mensen zijn zich steeds meer bewust van onrechtvaardige structuren, in sommige gevallen een erfenis uit het verleden. En helaas wordt macht niet altijd uitgeoefend ten dienste van het welzijn van iedereen. In het licht van dergelijke misstanden zijn frustratie en boosheid begrijpelijk. Wie durft er te werken aan een rechtvaardige wereld en vredestichter te zijn, over de grenzen heen die onze samenlevingen verdeeld houden?

Lees het artikel verder op de site van de broeders van Taize – klik hier

 

 

Meer nieuws

Overweging 2e zondag door het jaar 2021 Cenakelkerk

  17 januari 2021 2e zondag door het jaar    […]

Leesgroep Borgman start 4 februari

Erik Borgman schreef “Alle dingen Nieuw, een theologische visie voor […]

Zaterdagavondviering 18.30 uur via YouTube kanaal Ontmoetingskerk

Op zaterdagavond om 18.30 uur vindt er in onze parochie […]

Overweging, 17 januari, 2e zondag door het jaar 2021 B door pastoor Jacques Grubben.

‘Het is weer groen’, zei een van onze priesterdocenten op […]

Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde

#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat […]